söndag 21 juli 2024

Juvenis Bourbon Whisky eller Whiskey

 

När det svenska företaget Juvenis AB ville skapa en Bourbon i Sverige så uppstod ju direkt en del problem eftersom dom amerikanska reglerna säger att en Bourbon får enbart produceras inom USA:s gränser om den nu ska få kallas för en Bourbon.

Efter mycket letande bland paragrafer och lagar så kom dom ändå fram till att det skulle kunna gå om man lät ett destilleri i USA destillera spriten på minst 51% majs för att sen lagra den där i minst 6 månader på nya oanvända och kolade fat av amerikansk vit ek därefter skeppa över den till Sverige och slutföra jobbet här.

Sagt och gjort.

Ett icke namngivet destilleri i Kentucky producerade spriten på en väldigt hög % majs (hur mycket har jag ingen info om) för att sen lagra den i 6 månader. Destillatet hade en styrka på hela 58,5% när den sen transporterades i fat till Sverige där den sen vattnades ner med kalkrikt Gotländskt vatten till 45%.

Efter som lagringstiden i USA enbart var 6 månader så får man inte använda uttrycket Straight på flaskan utan den får endast ha namnet Juvenis Bourbon Whiskey eller kanske Whisky. Jag vet inte hur dom stavar, det tänkte jag inte på när jag vred och vände på flaskan.

Hur som helst...Häromdagen som för övrigt var en strålande behaglig dag så satt jag med Eklund på eftermiddagen på hans altan och korkade upp just denna svenskamerikanska nyhet.

Flaskan är riktigt snygg och elegant och färgen på whiskyn inbjudande så det räcker och blir över. Doften är mild och helt utan spritiga toner, man känner direkt den där karakteristiska bourbondoften med vaniljsötman i framkant.

Den är mild i smaken och inte alls så där tung och maffig som många andra Bourbon kan vara. Väldigt hög vaniljsötma med smörkola och fudge lite skumbanan och saftig sockerkaka.

En riktigt bra whisky som med sin lätta friskhet passar perfekt för en sommardag där den ändå tillhandahåller en hel del trevliga smaker.

Företaget Juvenis menar på att dom med denna produkt velat omdefiniera bourbonupplevelsen med att kombinera amerikanskt hantverk med skönheten av svensk natur och visst, detta är en ny och unik kombination men jag förstår inte varför det är så farligt att namnge det destilleri i Kentucky som ju gjort grunden om detta nu är en sådan fantastisk och nyskapande produkt.

Ja ja, även vi inte får svar på denna undring så är det en bra whisky född ur ett spännande samarbete. 



"Just nu så finns denna i Bolagets beställningssortiment för 524 skr på artikel nr 85030"


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar