lördag 15 juni 2024

14 juni 2024 - Nationella Bourbon Dagen

 

Den här fredagen så var det den Nationella Bourbon Dagen och även om det inte är en internationell begivenhet så tycker jag som whiskyälskare att man ändå ska uppmärksamma dagen och drycken.

Det finns ett talesätt i USA som låter: All Bourbon är whiskey men inte all whiskey är Bourbon.

För att whiskyn ska klassas som en Bourbon så måste den vara tillverkad inom USA:s gränser, spannmålen som används vid destilleringen ska vara minst 51% majs och där resterande % kan vara en blandning av korn, råg, vete eller havre. Den destillerade spriten ska lagras i minst 2 år på fat av nya oanvända och kolade fat av amerikansk vitek och faten får bara användas en gång så efter lagring så säljs dom flesta faten till Skottland och övriga världen där dom används för att lagra annan whisky. Precis som i Europa så får man inte tillsätta smak i whiskyn, all färg, doft och smak ska komma naturligt från faten.

Namnet Bourbon kommer från regionen Bourbon County i Kentucky och hur det hela började med den whiskyn finns det flera historier om men i mitten av 1800-talet så kom det i alla fall en regel om att en Bourbon whisky enbart fick tillverkas i Bourbon County. Efter ett antal år så släpptes lite på den regeln och då kunde man producera den sortens whisky i hela staten Kentucky och idag så får man göra detta i hela landet.

1964 så gav presidenten Lyndon B. Johnson denna variant av whisky presidentstämpeln och epitetet The Official Spirit of America.

Jag höjer en skål för denna whiskyvariant med en Gold Bar Rickhouse Cask Strength French Oak Finish Kentucky Straight Bourbon.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar