lördag 22 juli 2023

En bok som brinner blir snabbt till ett bokbål

 

Media sprider mängder med filmer nu när uppretade folkmassor attackerar svenska ambassader i muslimska länder, bränner den svenska flaggan och hotar med att döda svenskar i sina länder och att kasta ut alla företag som har med Sverige att göra. Allt detta för att en och annan filur bränt deras heliga bok, Koranen.

Det här låter ju allvarligt och det är det också. Det är förbannat allvarligt. Visst sitter vi här hemma framför TV-apparaterna och ojar oss men vi bryr oss inte särskilt mycket eftersom det som händer sker ju flera hundra mil härifrån. Men om detta inte slutar så kommer det att spridas hit precis som Covid gjorde för några år sedan och då kan vi ju sitta hemma och oja oss bäst vi vill för ut kanske vi inte vågar oss.

Jag är givetvis för åsiktsfrihet men jag tycker inte om när man bränner böcker oavsett vad det handlar om för böcker. Bokbål för att skydda människor mot farliga texter hör den obildade massan i historien till och om det nu börjar med böcker, vad kommer sen?

Målade konstverk eller statyer som inte passar vissa, filmer och musik. Vi ska nog vara försiktiga så att vi inte bränner upp vår rätt att uttrycka oss i tal och skrift. 

Att ha åsiktsfrihet och kunna säga och skriva vad man vill är en sak, bränna konstverk är en helt annan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar