På eftermiddagen den här fredagen så mötte jag upp Eklund i hans grotta där vi skulle prova någonting för oss båda unikt, nämligen en whisky från Bulgarien. Mig veterligen den enda whiskyn från det landet.
Jag fick tag i denna Black Ram Whisky för några veckor sedan när vi var i Grekland och var ju bara tvungen att inhandla ett exemplar vilket också visade sig vara den sista butiksinnehavaren hade av just det märket.
När jag kom hem så letade jag lite på nätet för att få lite mer information om drycken och det visade sig att den marknadsförs av ett företag som heter VP Brands International i Bulgarien, ett företag som också har Gin, Vodka, Raki och Ouzo i sin portfölj. På deras hemsida så kunde man gå vidare till https://www.blackramwhisky.com/ som är hemsidan för just den whisky som vi nu hade i våra glas.
En snygg sida där man med både text, bilder och en liten film presenterar whiskyn men informationen är ändå ganska vag. Det handlar om en blended variant med en grainwhisky som grund men om den är producerad i Bulgarien eller importerad framkommer inte. Maltwhiskyn som sen ligger på toppen är nog hämtad från Skottland i alla fall och sen så har den blandats på plats och lagrats i Black Rams egna lagerhus.
Ja, nu har vi ju kommit så långt då det är dags att smaka på den då. Jag har alltid ansett mig vara fri från fördomar men med sorg så måste jag ändå erkänna att dom finns där ibland och jag hade väl kanske inte så stora förhoppningar om en whisky från just Bulgarien. (Jag hoppas att deras Master Blender kan förlåta min trångsynthet för jag är övertygad om att han eller hon lagt ner både själ och hjärta i denna whisky)
Doften imponerar inte, den sticker till med ett spritigt knytnävsslag när näsan kommer över kanten på glaset och tyvärr så blir doftkörtlarna bedövade för ett ögonblick.
Man reagerar ganska snabbt på sötman i smaken som är väldigt påtaglig. Honung, ljus sirap och smörkola sen så kommer en ton av vanilj och en liten känsla av mint precis i slutet. Jag tror att denna whisky skulle tjäna på en eller två isbitar som skulle jämna ut sötman lite för det blir nästan lite likör känsla av den som den är.
Jag blev ändå positivt överraskad, den var inte alls dålig på något sätt. Lite för söt för min smak men en spännande ny bekantskap.
Styrkan ligger på 40% och den är lagrad 3 år på ex Sherryfat vilket ju är normalt för en blended whisky. Det finns dessutom mer att upptäcka när det kommer till Black Ram eftersom dom även släppt en variant som fått en slutlagring på ex Bourbonfat.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar